Perustietoa hennauksesta

Mariatar
Tukkaguru
Tukkaguru
Viestit: 4077
Liittynyt: 21 Tammi 2006, 17:54

Perustietoa hennauksesta

Viesti Kirjoittaja Mariatar »

Foorumin yleinen FAQ-ketju hennasta ja muista kasviväreistä, hox! (linkki)

Tässä alkuperäisestä hennaketjusta Mustikan laadukas tietopaketti eri hennalajeista.

"Tässä pieni hennatietopaketti :)

Henna - Lawsonia inermis
Henna on kasvi ja siitä lähtevä väri aina punaista.

Indigo- indigofera tinctoria
Indigosta saatu väri on tummansinistä ja sitä käytetään usein yhdessä hennan kanssa. Hennan kanssa sekoitettuna tai heti hennan jälkeen käytettynä ne saavat aikaan mustan, punamustan, sinimustan, violetin mustan, tumman ruskean jne.
Älä käytä indigoa vaaleisiin hiuksiin, sillä tulos voi olla sininen tai vihertävä. Vaikka indigo on tarkoitettu käytettäväksi hennan kanssa, voi sitä turvallisesti käyttää tummiin hiuksiin, jos haluaa mustat tai hyvin tummat hiukset.

”Neutraali” ja ”väritön” henna- cassia obovata/ senna obovata
Cassia/senna obovata ei ole hennaa, vaan on täysin eri kasvi. Cassia/senna obovata hoitaa päänahkaa ja tekee hiuksista kiiltävät. Lopputulos voi olla kellertävä

Musta henna
Indigoa sanotaan usein mustaksi hennaksi, mitä se ei oikeasti ole (kts. indigo ylempänä). Mustaksi kutsuttu henna on/voi olla myrkkyä ja saada erittäin pahaa jälkeä aikaiseksi! Jos haluat mustat hiukset, sekoita hennaa ja indigoa keskenään.

Henna ja kemialliset käsittelyt
Hennaa voi käyttää ennen ja jälkeen permanentin, mutta ei ole suositeltavaa käyttää heti permiksen oton jälkeen. Odota ainakin 2 viikkoa.
Hennaa ja indigoa voi myös käyttää kemiallisen värjäyksen jälkeen (marketti- ja kampaamovärit). Ongelmana voi kuitenkin olla, ettei henna tartu hiukseen. Blondatut hiukset saattavat mennä kellertäviksi. On suositeltavaa odottaa 2-3kuukautta ennen kuin laittaa hennaa, että kemialliset aineet ovat lähteneet ja henna pääse tarttumaan hiukseen.
Jos haluat siirtyä hennasta takaisin muihin hiusväreihin, tee päätös nopeasti. Jokaisella värjäyskerralla hennaa kertyy hiuksiin, joten siitä eroon pääseminen on vaikeaa. Henna voi kulua hiuksista tai sen voi joutua kasvattamaan pois. Odota ainakin pari kuukautta ennen kuin kokeilet värjätä hiukset muulla kuin hennalla. Jos yrität liian aikaisin, hiusväri ei tartu.

Säilytys
Säilytä henna ja indigo pimeässä ja viileässä. Valmiin hennasekoituksen voi myös pakastaa. Se pysyy toimivana muutaman kuukauden.

Varo!
Käytä vain puhdasta hennaa.
Valmiit henna ja indigo-sekoitukset ovat harvoin puhtaita.  Jos hennan inciin on lisätty muutankin kuin Lawsonia inermista, se ei ole puhdasta. Jos inciä ei ole laitettu, älä luota hennan puhtauteen. Epäpuhdas henna voi aiheuttaa hiuskatastrofin!
Jos olet käyttänyt hennaa, jossa oli metallisuoloja, hiukset voivat mennä  mm. uimahallissa kloorin vaikutuksesta vihreiksi. Epäonnisia tapauksia on monta.

Hiusten värjääminen hennalla ja/tai indigolla
Ohjeita hennatahnan tekoon on monia, mutta tässä minun reseptini:
Hennatahnan tekemiseen tarvitset kuumaa vettä ja tuoretta hennaa. Voit lisätä sitruunaa, punaviiniä, teetä, kahvia tai vaikka jotain tuoksu öljyä, mutta väriin ne vaikuttavat vain vähän, jos ollenkaan.
Hennan tarvitsee jonkin aikaa hautua ennen kuin sitä voi käyttää esim. 30min-3päivää. Jos henna ei ehdi hautua tai hautuu liian pitkään, sillä ei saa kunnollista väriä. Hautumisen jälkeen levitä henna pestyihin hiuksiin (jätä hoitoaine pois) ja anna olla vähintään 2-3tuntia. Sen voi jättää kauemmaksikin aikaa.
Jos haluat lisätä vielä indigon, voit tehdä sen heti kun olet pessyt hennan pois (älä laita hoitoainetta). Tarvitset kuumaa vettä ja ehkä hieman sokeria, koska indigo voi olla vetistä. Indigoa tarvitsee hauduttaa vain reilu 10min. Jos haluat mustat hiukset, voit jättää indigon 2-3tunniksi. Jos haluat ruskeat hiukset, jätä indigo 30-60minuutiksi. Tulos riippuu henkilöstä. (kts. kohta indigo ylempää)

Tee testiraita ennen kuin laitat hennaa tai indigoa koko päähän.

Edit. Käyttäkää indigossa myös suolaa."

(Quote-tagit poistettu helpomman luettavuuden tieltä.)
Viimeksi muokannut Mariatar, 26 Marras 2012, 16:23. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
1bMiii. What we call the secret of happiness is no more a secret than our willingness to choose life.