Metallin kertyminen hiuksiin

Kaikki, mitä tarvitsee tietää.
Tuikkuli
Tukkaguru
Tukkaguru
Viestit: 2461
Liittynyt: 19 Tammi 2006, 21:18

Metallin kertyminen hiuksiin

Viesti Kirjoittaja Tuikkuli »

Tämä infopaketti on koottu tämän foorumin aiemmista keskusteluista. Tietoiskuista kiitokset mangomelonille ja Ishamaelille, linkityksistä kiitos Luomolle!


Miten hiuksista huomaa, onko niissä metallikerrostumia?

*värit eivät kestä, varsinkaan punavärit (erotettava normaali kesto/hiuksen kunnosta johtuva)
*raidat/värit muuttavat nopeasti väriään himmeäksi/likaiseksi
*vaalea hius vihertää/punertaa/kellertää, (kloori,kupari/rauta/rauta,mangaani) vaikka se olisi vaalennettu
*hiukset ovat takkuiset, karheat ja "kovat", vaikka kuinka hoitaisi (huonokuntoisuus on asia erikseen, tämä pitää erottaa)
*metallin haju hiusten ollessa märät
*vaalennettaessa hiukset kuumuvat (ollaan jo vaarallisilla vesillä!!), muissa käsittelyissä värimassa ja permanenttiaine reagoi metalliin

Mitä metallit ovat ja mistä ne tulevat?


Hiuksiin voi kerrostua metalleja. Kaupunkioloissa tämä on yleensä täysin turha pelko, jos ei asu jumalattoman vanhaputkisessa talossa. Yleensä metallikerrostumat johtuvat kaivovedestä. Metallit voivat kuitenkin olla ongelmana myös kaupungeissa, vaikka talossa olisi uudetkin putket. Vedessä voi olla paljon rautaa, kuparia ja kalkkia (lattiaan ja suihkuverhoon kuivuu punertavaa ja sinertävää sakkaa).

Yleisimmät kertyvät metallit ovat rauta, ja kupari. Kupari aiheuttaa vaaleiden hiusten muuttumisen vihertäviksi. Rauta taas muuttaa hiukset pidemmän päälle koviksi, karheiksi ja "puumaisiksi" sekä vie kaiken kiillon.

Aiheuttavatko metallit jotain haittaa hiuksissa?


Värjäyksissä ja permanenteissa voi tulla ongelmia. Joko kupari tai rauta reagoi permiksen ammoniumtioglykolaatin kanssa ja värjää hiukset voimakkaan violetiksi, joka kyllä lähtee pikkuhiljaa pois.

Molemmat metallit vaikuttavat voimakkaasti vaalennukseen, ja varsinkin värinpoistotyyppiseen vaannukseen. Silloin koko reaktio karkaa käsistä ja hiukset kuumenevat voimakkaasti jopa ihan palovammoja aiheuttaviin kuumuuksiin, ja hiukset palavat ja leikkautuvat kemiallisesti poikki. Reaktion voimakkuus riippuu kertyneen metallin määrästä.

Hiusvärit eivät kestä (varsinkaan punapigmentit) ja mitkään hoitoaineet eivät tehoa koska metallikertymät kuluttavat hiuksia jatkuvasti, ja raidat muuttuvat jatkuvasti likaisen värisiksi.

Jos hiuksissa on yhtään metallia, se kuluttaa hiuksia jatkuvasti lisää ja hiusten kunto pysyy huonona. Mitä huonokuntoisempi, huokoisempi ja käsitellympi hius on, sitä enemmän siihen kertyy metallia sekä sitä tiukemmassa ja syvemmällä se on hiuksessa. Hiukset tuntuvat kovilta ja karheilta, ja takkuisilta hyvänkin hoitoaineen jälkeen. "Paremmissa vesissä" pesu ei tee ihmeitä kymmenenkään kerran jälkeen jos metallia ei poisteta, ja joka voi olla kuukausienkin operaatio riippuen hiuksien kunnosta.

Miten metallit poistetaan hiuksista?


Jos on syytä epäillä metallikertymiä, on hyvä tehdä kunnollinen metallien poisto ennen värjäystä/ kihartamiskäsittelyä.

Kaikki syväpuhdistavat eivät gelatoi metalleja, vaan aineessa pitää olla nimenomaan metallinsitojia, esim. EDTA. Tavallinen syväpuhdistava ei auta yhtään mitään. Tuotteessa lukee mihin se tehoaa, metallia puhdistavissa pitää löytyä ainesosa, joka neutraloi metallin, yleisimpänä EDTA (Tetrasodium edta).

Esim. Simin CX Corrector on nimenomaan metallin poistoon tarkoitettu, ja siinä on shampoo ja hoito millä tehdään ihan liikessäkin metallien poisto. Molemmat aineet käytetään hiuksissa hupulla lämmössä. Joskus voidaan tarvita useampi käsittely kaiken metallin pois saamiseksi. Simin CX Correctorit on kyllä parhaita vaihtoehtoja metallien poistamiseen (mutta esim. Cutriniltakin löytyy vastaavia tuotteita). Ota käyttöön molemmat, sekä shampoo että hoitoaine! Ja hoitoaineen jälkeen vielä selvittävä hoitoaine lisäksi.

Linkki Simin CX Corrector -sivulle: http://www.sim.fi/fin/tuotteet/pages/CXCorrector.html

Aluksi joka ikisenä pesukertana vain nämä esim. 1-2 kuukauden ajaksi, sen jälkeen voit pikkuhiljaa vaihdella; joka toinen pesu nämä, ja joka toiseen sitten hiustesi mukaiset tuotteet (kosteuttavat/paikkaavat/selvittävät sh+hoito+tehohoito). Sitten vasta, kun voidaan todeta että metallia ei enää ole, pelkästään ne hiustesi mukaiset. Suunnittele täksi ajaksi värjäysasiat kampaajan kanssa koska met.shampoot eivät ole väriä suojaavia.

Nämä metallien poistokeinot ovat tehokkaita, ja tukka taatusti puhdistuu. Mikään shampoo ei tiputa hiuksia päästä. Eri asia on jos hiuksessa ei ole enää rakennetta ollenkaan, silloin se katkeilee pesipä sitä tai ei. Ilman muuta, jos on valmiiksi puhkivaalennettu hius, tuntuu ajatus hurjalta ruveta pesemään näinkin pesevällä shampoolla, mutta se metalli siellä hiuksessa syö sen lopullisesti, ja ero kuurin jälkeen on huomattava.

Aiheesta on myös ketju täällä: http://juurikasvu.org/smf/http://localhost/\/viewtopic.php?t=6
Viimeksi muokannut Tuikkuli, 27 Marras 2006, 17:35. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
deko
Tukkaguru
Tukkaguru
Viestit: 2744
Liittynyt: 19 Tammi 2006, 18:14

Vs: Metallin kertyminen hiuksiin

Viesti Kirjoittaja deko »

Metallikertymiä voi vähentää myös askorbiinihappo-käsittelyllä.

Askorbiinihappo = C-vitamiini.

Askorbiinihappojauhetta saa useimmista apteekeista, tavaratalojen hevostarvikeosastoilta puolen kilon purkeissa ja sitä voi myös tilata iHerbistä. Mikään poretabletti tai jauhettu c-vitamiinitabletti tuskin toimii, siinnä on sen verran lisäaineita. Kannattaa etsiä puhdasta c-vitamiinijauhetta. Sitä käytetään myös säilöntään.

Pese hiukset muutamaan kertaan askorbiinihappo-liuoksella:
Lasillinen kuuma vettä + 2 tl askorbiinihappoa
Ensin latvat lillumaan veteen muutamaksi minuutiksi ja sitten loput kaadetaan päähän.

Kertaliuotus tekee jo ihmeitä! Jos hiuksista tulee liuotuksen aikana raudan hajua niin se tarkoittaa sitä että metalleja poistuu.

Askorbiinikäsittely on tehokas metallinpoistaja, mutta saattaa kuivattaa vähän latvoja, joten tehiksen muhitus sen jälkeen on enemmän kuin suositeltavaa, varsinkin jos latvat ovat jo alun alkaenkin kuivat.

Lisätty heppamaininta
Viimeksi muokannut deko, 07 Helmi 2012, 18:38. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
this too shall pass.
Vastaa Viestiin