Hiusten perushoito-ohjeet

Kaikki, mitä tarvitsee tietää.
Penny
Tukkaguru
Tukkaguru
Viestit: 3636
Liittynyt: 20 Tammi 2006, 12:30

Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja Penny »

Perushoito-ohjeita hiuksille, tosin muutamasta kohdasta voinee olla eri mieltä..

1. Suojaa hiukset auringolta, merivedeltä ja kloorilta erikoistuotteilla. Aurinkohatut ja uimalakit kunniaan! Ja saunaan saunahattu, joita löydät esimerkiksi osoitteista www.huopaliikelahtinen.fi tai www.nikkarien.fi . Pyyhe pään ympärillä toimii lähes yhtä hyvin. Yli 40 asteen kuumuus on tappoa tukalle, sanoo uusin tutkimus.

2. Kampaa hiukset ennen pesua, se vähentää takkujen muodostumista.

3. Pese haalealla vedellä. Kuuma vesi rasvoittaa tukkaa.

4. Shampoota ei tarvitse eikä saa laimentaa, muuten se menettää tehonsa.

5. Tukka ei kyllästy shampooseen eli merkin vaihtaminen usein ei ole tarpeen, se on pelkkä mainoskikka. Normaalille tukalle tärkeintä on pesuaineen oikea pH-arvo: 4,5–5,5. Se pitää hiukset hieman happamina, jolloin ne ovat helposti käsiteltävät ja pysyvät terveinä. Happamuus pitää näet hiussuomut piukasti supussa suojaamassa hiuksen sisäkerrosta.

6. Säästä rahaa pidentämällä tukkasi värjäysväliä: käytä värjätyille hiuksille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta.

7. Harmaa hius on hyvin herkkä värivaurioille, vääränlainen shampoo voi tehdä tukasta kellertävän. Osta harmaan tukan tai vaalennetun tukan pesuaine.

8. Mikäli käytät paljon muotoilu- ja viimeistelytuotteita, pese tukka kerran viikossa syväpuhdistavalla shampoolla. Näin pääset muotoiluaineiden jäänteistä, jotka voivat hiuksen pintaan kertyessään tehdä siitä raskaan.

9. Hiero shampoota ensin hiuspohjaan, vaahdota vasta sitten koko tukka. Hiuslatvoissa ei yleensä ole paljoakaan pestävää, tali ja kuona ovat nimenomaan hiuspohjassa.

10. Huuhdo niin monta kertaa, että tukka rutisee hypisteltäessä. Elottomalta näyttävän tukan takana on useimmiten siihen jäänyt shampoo!

11. Pesuvesi eri maissa, jopa Suomen eri paikkakunnilla, vaihtelee mineraalipitoisuudeltaan. Se voi vaikuttaa tukan väriin tai tehdä pinnasta elottoman. Osta matkoilla pullovettä ja huuhdo hiukset sillä moneen kertaan.

12. Painele tukka kuivaksi pyyhkeellä, älä hankaa. Hankaaminen on kuin karstaamista, se tekee tukkaan vaikeasti selvitettäviä takkuja.

13. Levitä hoitoaine harvapiikkisellä kammalla pyyhekuiviin hiuksiin, näin saat sen tasaisesti joka paikkaan, myös latvoihin missä sitä eniten tarvitaan.

14. Huuhdeltava hoitoaine ei tarvitse vaikutusaikaa! Se on poistettava välittömästi, muuten tukasta voi tulla raskas. (Hiuksiin jätettävät hoitoaineet ovat eri juttu)

15. Selvitä märkä tukka harvapiikkisellä kammalla, älä harjalla. Harja tahtoo repiä irti takut sen sijaan että selvittäisi ne.

16. Valitse muotoilutuote kuivatustavan mukaan. Jos käytät fööniä, katso että tuotteessa – olipa se vaahto, geeli tai suihke - on lämpösuoja. Kaikissa ei ole! Itsekseen kuivuvaa tukkaa voi muotoilla millä aineella tahansa.

17. Erittäin ohuesta tukasta saa ällistyttävän tuuhean käyttämällä muotoilutuotteen asemasta hiusten tuuheuttajaa, esimerkiksi Sokoksista saatavaa edullista Thicker Fuller Hair Volume Boosteria tai Redkenin Thickening Lotion 06 Body Builderia, jota saa kampaamoista ja Stockmanntavarataloista.

18. Jos päänahkasi on ärtynyt tai olet hyvin allerginen, käytä jämäköittävänä muotoilutuotteena terveyslähteen rauhoittavaa mineraalivettä, esimerkiksi suihkepulloon pakattuja Vichyn Eau Thermalea tai Avénen Eau Thermale Apaissante Anti-Irritantea. Niitä löydät apteekeista.

19. Hanki vahva fööni. Heikkotehoinen kapistus kuivattaa liian hitaasti, jolloin kostea hius joutuu venytetyksi ja vanutetuksi. Kosteana hius on herkimmillään, ja se voi katkeilla, haaroittua tai menettää kimmoisuutensa kuin yli-ikäinen kuminauha. Hyvä fööni on teholtaan vähintään 1500 wattia. Siinä pitää olla lämmönsäätely, jotta voit föönata myös viileällä.

20. Valitse hiustenkuivaaja, jossa on irrotettava ilmankeskitin. Kun kuivaat tukkaa, käytä föönia ilman keskitintä. Kun muotoilet hiuksia harjalla ja föönillä, pane keskitin paikalleen, jotta lämmin ilma osuu tarkasti harjaan. Näin nopeutat kuivausta ja saat siistiä jälkeä, kun ympäröivät hiukset eivät pörröty.

21. Pidä aina fööni vähintään 15 sentin päässä hiuksista ja jatkuvassa liikkeessä, suora kuuma puhallus vahingoittaa hiusta ja aktivoi päänahan talineritystä = rasvoittaa.

22. Pöyhkeyttä tukkaan ilman fööniharjaa tai rullia saat, kun föönaat hiukset (ilman suulaketta) pää alaspäin, sormilla haroen.

23. Fööniharjan muoto on tärkeä. Iso pyöröharja kohottaa loivasti, jälki on sileä. keskikokoinen pyöröharja antaa jämäkän tuen juureen. Kiharan tekoon tarvitaan hyvin kapea harja, jonka ympärille hiukset voi kiertää vähintään kaksi kertaa. Litteä hiusraja ei kohota lainkaan!

24. Jos käytät rullia, älä puhalla föönilla suoraan rullien päälle. Silloin tukasta tulee ’ karvainen’. Käytä föönausverkkoa, saat sileää jälkeä.

25. Viimeistele rullakampauksen föönikuivatus viileällä puhalluksella, silloin hiussuomut sulkeutuvat eikä tukka menetä kiiltoaan.

26. Jos suosit lämpörullia, anna hiusten jäähtyä kuumakäsittelyn jälkeen. Odota siis vähintään viisi minuuttia, ennen kuin kampaat tai harjaat hiuksia lämpörullien poistamisen jälkeen. Muuten kampaus lätsähtää.

27. Jos hiukset lähtevät (ja melkein kaikilla ne lähtevät näin syksyisin), vältä kuumakäsittelyä eli föönausta ja kihartimia. Halutessasi kohotusta tai kiharaa käytä ’’linnunnokkia’’ eli metalliklipsejä. Kierrä tukka osioina yhden tai kahden sormen ympäri lenkille, kiinnitä lenkki klipsillä ja anna kuivua itsestään.

TEKSTI: IRMELI CASTRÈN
http://www.madam.fi//top10/article117259-1.html
Juurikasvu on nyt rekisteröity yhdistys, liittymällä yhdistyksen jäseneksi voi tukea Juurikasvun toimintaa.
blackcat85

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja blackcat85 »

[Nämä oli jääny pois tuosta Pennyn listasta.. :)]

28. Viisipiikkinen eli oma käsi on lyhyttukkaisen paras ”kampausväline”. Se käy pikakohotukseen: hiusjuurta hierotaan pienin liikkein edestakaisin muotovaahtoon kastetuin sormin. Ja viimeistelyyn: tukka nypitään eläväksi pinnaksi geeliin kastettujen sormien avulla.

29. Kolkko totuus: halpa kampa on huono kampa. Piikkien välissä voi olla teräviä valusaumoja, jotka kammattaessa raastavat rikki hiusten pinnan. Laatukampojen piikit ovat sileät myös sisäpinnoilta.

30. Harjaus ei ole hyväksi aikuisen hiuksille! Se kuluttaa tukkaa ja voi ärsyttää päänahkaa. Se myös tekee tukan sähköiseksi.

31. Hiusten sähköisyyttä eli lentelyä vähentävät antistaattiset kampausvälineet (esimerkiksi kampaamoissa myytävä Vogueti-harjasarja) uusimman sukupolven negatiivisia ioneja tuottavat föönit kuten Philipsin Powerprotect Ion ja monet viimeistelygeelit ja -vahat. Viimeistelylakat eivät aina riitä.

32. Lätkähtääkö tukka kostealla ilmalla? Valitse viimeistelytuote, jossa on hyvä kosteussuoja, esimerkiksi Cutrinin Head it -sarjan tai tuoksuttoman Sensitiven lakka. Jos haluat erittäin tehokkaan kosteussuojan, turvaudu miesten tuotteisiin, vaikkapa uuteen XZ Vitamin -sarjan Miesten muotoilugeeliin.

33. Varmista, että hiukset ovat täysin kuivat ennen kuin suihkutat niihin viimeistelylakkaa tai kiiltosuihketta.

34. Kiiltosuihkeella (uutuuksia esimerkiksi Cutrinin Oyster Let it Shine ja Wellan Shock Waves Massive Shine On) saa upean hohdon tukkaan, mutta jos sitä ruiskuttaa suoraan ohuisiin hiuksiin, niistä tulee helposti raskaat. Hyvä kikka on suihkaista kiiltosuihketta pilveksi ilmaan ja antaa sen laskeutua hiuksille.

35. Kokeile hankalan luonnonkiharan tukan muotoiluun seuraavaa: sekoita muotovaahdosta ja - geelistä mössö, hiero se kämmeniin ja rutistele rauhallisesti kiharoita. Anna kuivua itsestään.

36. Rasvoittuuko tukka heti pesun jälkeen? Ota tavaksi pestä kaikki kampausvälineet joka ikisen hiustenpesun yhteydessä.

37. Harveneeko tukka? Kokeile erityisesti hiuksille suunniteltuja lisäravinteita, esimerkiksi. Viviscalia tai Professori Nordströmin Hairprota ja käytä kärsivällisesti, tuloksia voit odottaa 2–4 kuukauden kuluttua.

38. Kaksihaaraisia? Ainoa keino päästä niistä lopullisesti on sakset. Ellei sielu siedä sitä, latvahoitoaineet, esimerkiksi kaikille hiustyypeille sopiva Garnierin Fructis Force Anti-Split Ends ja värikäsitellyille hiuksille tarkoitettu Cutrinin uusi Oyster Color Booster Smoothing Elixir, liimaavat hapsuuntuneet latvat yhteen melko pitkäksi ajaksi.

39. Tupeeraus on tehokas tapa saada kampaukseen muhkeutta. Hanki tiheä varsikampa tai tupeerasukampa, jossa on sekä pitkiä että lyhyitä piikkejä. Muista, että tupeeraus aloitetaan aina läheltä päänahkaa! Kampa asetetaan siitä sentin päähän ja painetaan alas, siirretään pari senttiä ylemmäs ja taas painetaan. Ja niin edelleen.

40. Pitkää tukkaa on turha rasittaa komeiden nutturoiden vaatimalla tupeeraamisella. Tee kuten isoäidit: hanki valkki! Makkaravalkilla saat helposti upean sivunutturan. Makkaravalkista saa yhdellä nepin painalluksella donitsivalkin, jonka ympärille kokoat kestävän ballerinanutturan.

41. Valitse poninhäntälenkki huolella, froteepintaiset ovat hiusystävällisimmät. Jos et saa tukkaa tarpeeksi tiukalle sellaisella, käytä verkkopäällysteistä lenkkiä, mutta sivele sen metalliosaan hoitoainetta tai peitä se teipillä. Metalli rikkoo hiuksia.

42. Kun valitset hiusväriä, muista nyrkkisääntö: vaalea leventää kasvoja, tumma kaventaa.

43. Muista myös: musta hiusväri tuo rypyt esiin, platinanvaalea korostaa couperosaa!

44. Vaalennus rasittaa hiuksia enemmän kuin värjäys. Värjäys jämäköittää hiusta!

45. Älä käytä kotiväriä, jos päänahkasi on ärtynyt tai rikki – tai jos olet juuri ottanut permanentin. Huomio: jos olet hennannut hiuksiasi tai käyttänyt harmaantuneiden hiusten värin palauttajia, tutki kotiväripakkauksesta, voitko käyttää sitä.

46. Varo, ettei kotiväri joudu kosketuksiin metallien, kuten korujen tai silmälasinsankojen kanssa. Jos sinun on pakko käyttää laseja värjätessäsi, suojaa sangat paksusti vaseliinilla!

47. Jos kotivärjäys menee pieleen, älä häpeä mennä kampaajalle pyytämään apua. Et ole ehkä itse toheloinut, vaan hormoniheilahtelut ovat epäonnistumisen syynä! Ne voivat vaikuttaa tukan värjäytyvyyteen hyvinkin yllättävästi.

48. Päänahan, ihon ja silmien ärsytys voi johtua hiustenhoitoaineiden hajusteista tai väriaineista. Kokeile hajustamattomia laatuja, esimerkiksi kotimaisilla Simillä ja Quattrolla on todella runsaat valikoimat shampoista viimeistelyaineisiin sekä vielä ammattilaistuotteet permanentteja myöten.
navychic

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja navychic »

''14. Huuhdeltava hoitoaine ei tarvitse vaikutusaikaa! Se on poistettava välittömästi, muuten tukasta voi tulla raskas. (Hiuksiin jätettävät hoitoaineet ovat eri juttu) ''

Oikeasti, onko totta tää?
Hmm, miksi sitten niissä purkeissa aina lukee että pitää antaa vaikuttaa esim 2 min.?  ::)
calypso
Tukkaguru
Tukkaguru
Viestit: 2457
Liittynyt: 24 Tammi 2006, 11:49

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja calypso »

navychic kirjoitti: ''14. Huuhdeltava hoitoaine ei tarvitse vaikutusaikaa! Se on poistettava välittömästi, muuten tukasta voi tulla raskas. (Hiuksiin jätettävät hoitoaineet ovat eri juttu) ''

Oikeasti, onko totta tää?
Hmm, miksi sitten niissä purkeissa aina lukee että pitää antaa vaikuttaa esim 2 min.?  ::)
Eihän hoitavat aineet ehdi vaikuttaa jos hoitoaineen huuhtelee välittömästi. Ja minua ei ainakaan haittaa vaikka tukasta tulee raskas, oikeastaan pyrin siihen  ;D

Ja mikä tämäkin neuvo oikein on:
30. Harjaus ei ole hyväksi aikuisen hiuksille! Se kuluttaa tukkaa ja voi ärsyttää päänahkaa. Se myös tekee tukan sähköiseksi.

Kuivuus tekee tukan sähköiseksi, ei harjaus. Ja jos jättäisin harjaamatta tukkani olisi yksi rastapallo, eikä päänahkanikaan mielissään olisi. Minulla on niin paksu tukka (ja hankala päänahka) että välillä tuntuu jos ei ole ehtinyt harjaamaan tukkaa ettei päänahka pysty hengittämään.
Elisa
HAIRahtanut
HAIRahtanut
Viestit: 540
Liittynyt: 19 Tammi 2006, 21:30

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja Elisa »

calypso kirjoitti:
navychic kirjoitti: ''14. Huuhdeltava hoitoaine ei tarvitse vaikutusaikaa! Se on poistettava välittömästi, muuten tukasta voi tulla raskas. (Hiuksiin jätettävät hoitoaineet ovat eri juttu) ''

Oikeasti, onko totta tää?
Hmm, miksi sitten niissä purkeissa aina lukee että pitää antaa vaikuttaa esim 2 min.?  ::)
Eihän hoitavat aineet ehdi vaikuttaa jos hoitoaineen huuhtelee välittömästi. Ja minua ei ainakaan haittaa vaikka tukasta tulee raskas, oikeastaan pyrin siihen  ;D
Joidenkin tajuntaan ei sitten näytä mahtuvan sellaista, että se raskaus voisi olla hyvästäkin, varsinkin pitkälle tukalle.

Minullekin hoitoaineen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on tuoda juuri raskautta hiukseen. Oma ohut (mutta huokoinen), tukka ainakin tulee vain runsaamman ja paksumman oloiseksi raskautta saadessaan. Ja oikeastaan se asettuu silloin ilmavammin ja muhkeammin.

Eli minulle ainakin lätsähtävyys ja raskaus ovat kaksi totaalisen eri asiaa, osittain jopa toistensa vastakohtia. Lätsähtänyt tukka tarkoittaa minulla ohuen näköistä, päätä myöden menevää ja erityisesti kevyttä tukkaa. Raskaana, kun hius on imenyt mahdollisimman paljoa kaikenlaisia hoitavia aineita itseensä, se ei mene päätä myöden(!). Paitsi silloin tietenkin, jos päänahka rasvoittuu ja lähmää hiukset tyvestä.
Ice
Tukkaguru
Tukkaguru
Viestit: 3853
Liittynyt: 19 Tammi 2006, 19:21

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja Ice »

käytännöllisesti katsoen kuitenkin jokaikinen pikahoitoaine sulkee samantien, jos hius on sellaisessa keskimääräisessä kunnossa - siitä nuo suositukset äkkisiin huuhteluihin
Somewhere there's a rainbow with a pot of gold
But by the time you get there, it's been taken and sold.
olivia
HAIRahtanut
HAIRahtanut
Viestit: 512
Liittynyt: 27 Tammi 2006, 15:16

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja olivia »

Eikös jokaviikkoinen syväpuhdistavalla pesu kuluta hiusta aika paljon? Ja värithän siinä lähtee.
Itselleni ainakin kampaaja suosittele max.parikertaa kuussa ja aina ennen värjäystä.
Breathe me.
Elisa
HAIRahtanut
HAIRahtanut
Viestit: 540
Liittynyt: 19 Tammi 2006, 21:30

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja Elisa »

Anki kirjoitti: OT: Luin jotenkin puolihuolimattomasti tuon Elisan viestin ja olin ihan, että miten raskaana olo on hyväksi hiukselle ;D. Ja, että raskaana ollessa hius ei mene päätä myöden  ::).
Joo tosiaan, muutenkin ilmaisu "painon tunne" olisi ollut kuvaavampi.  ;D
Tuulikaappi
HAIRahtanut
HAIRahtanut
Viestit: 804
Liittynyt: 19 Tammi 2006, 22:29

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja Tuulikaappi »

Anki kirjoitti: Jaksaako joku selventää, mikä on valkki?  ???
Täällä on valkkiketju.
Viimeksi muokannut Tuulikaappi, 01 Loka 2006, 02:55. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
1c M ii, tjsp
petomaani

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja petomaani »

Latz kirjoitti: Eikös jokaviikkoinen syväpuhdistavalla pesu kuluta hiusta aika paljon? Ja värithän siinä lähtee.
Itselleni ainakin kampaaja suosittele max.parikertaa kuussa ja aina ennen värjäystä.
Hmm. Näin mieki olen asian käsittänyt, siis Latzin lailla. Käytän syväputsaria kerran kaks kuussa, joskus jää kokonaan väliin.
Ice
Tukkaguru
Tukkaguru
Viestit: 3853
Liittynyt: 19 Tammi 2006, 19:21

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja Ice »

petomaani kirjoitti:
Latz kirjoitti: Eikös jokaviikkoinen syväpuhdistavalla pesu kuluta hiusta aika paljon? Ja värithän siinä lähtee.
Itselleni ainakin kampaaja suosittele max.parikertaa kuussa ja aina ennen värjäystä.
Hmm. Näin mieki olen asian käsittänyt, siis Latzin lailla. Käytän syväputsaria kerran kaks kuussa, joskus jää kokonaan väliin.
käsittääkseni sitä käytetäänkin tarpeen vaatiessa, ei käyttöohjeen tai naapurin tapojen mukaisesti ;)
Somewhere there's a rainbow with a pot of gold
But by the time you get there, it's been taken and sold.
petomaani

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja petomaani »

Ice kirjoitti:
petomaani kirjoitti:
Latz kirjoitti: Eikös jokaviikkoinen syväpuhdistavalla pesu kuluta hiusta aika paljon? Ja värithän siinä lähtee.
Itselleni ainakin kampaaja suosittele max.parikertaa kuussa ja aina ennen värjäystä.
Hmm. Näin mieki olen asian käsittänyt, siis Latzin lailla. Käytän syväputsaria kerran kaks kuussa, joskus jää kokonaan väliin.
käsittääkseni sitä käytetäänkin tarpeen vaatiessa, ei käyttöohjeen tai naapurin tapojen mukaisesti ;)
Joo, uskoisin, että joka käyttää enemmän lakkoja jne. tai/ja muulla tavoin tekee esim. duunia hiusta "sotkevassa" ympäristössä, käyttäs myös syväputsaria enempi/useemmin (jos on hiusintoilija :) )
TanZka

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja TanZka »

navychic kirjoitti: ''14. Huuhdeltava hoitoaine ei tarvitse vaikutusaikaa! Se on poistettava välittömästi, muuten tukasta voi tulla raskas. (Hiuksiin jätettävät hoitoaineet ovat eri juttu) ''

Oikeasti, onko totta tää?
Hmm, miksi sitten niissä purkeissa aina lukee että pitää antaa vaikuttaa esim 2 min.?  ::)

Kyllä vaikutusaikaa täytyy olla, mutta jos hoitoaine tekee liian raskaaksi niin hoitoaine on vääränlainen hiuksille.. on myös semmoisia hoitoaineita jossa erikseen mainitaa,että EI VAIKUTUSAIKAA...
Tintu
Tukkaguru
Tukkaguru
Viestit: 2578
Liittynyt: 02 Kesä 2009, 14:16

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja Tintu »

Ajattelin nyt kysyä täältä minua pitkään askarruttanut asia: Mikä kumma se juuresnuttura on?? ;D
ellen
Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Viestit: 4528
Liittynyt: 08 Joulu 2006, 11:20

Vs: Hiusten perushoito-ohjeet

Viesti Kirjoittaja ellen »

^ Haulla löytyy vaikka kuinka monta selitystä mikä/minkälainen juuresnuttura on, kysymystä kun on kysytty ennenkin ;). Pitkätukkaisten yökampaukset/muut viritykset -ketju valottaa myös asiaa hyvin.
Viimeksi muokannut ellen, 31 Joulu 2009, 10:01. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Vastaa Viestiin